23 2019    34 týden

Sabráž, otvírání láhve šampaňského šavlí

Neohlížej se

Darovanému vínu na značku nehleď

Chuť vína

Víno, které nám nechutná, nepijeme

Barva vína

Víno červené či bílé je jako od mé milé.

Vůně vína

Víno musí vonět

Pravda

Ve víně je pravda

Léčivé účinky

Nikdo již dnes nepochybuje o blahodárných účincích

Pití vína

Kdo víno pije, ten se sta let dožije

Sabráž

Podkrkonošský sommelier Sabráž či sabrage je technika otvírání láhve šampaňského šavlí. Tento neobvyklý způsob se používá při slavnostních příležitostech. V podstatě se jedná o useknutí konce hrdla láhve.

Sek šavlí je veden po láhvi v místě švu směrem k hrdlu, tak aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu pak v tomto místě oddělí hrdlo láhve i se špuntem. Před sabráží se sekt vychladí na 3 – 5 °C, odstraní se drátěný košíček a asi 3 cm široký pruh staniolu v místě švu.

Sabráž se ve Francii stala oblíbenou v období napoleonských válek,[2] kdy se napoleonským důstojníkům otevřel přístup na celou řadu šlechtických usedlostí. Bylo to krátce po Francouzské revoluci a šavle byla zbraní obávané Napoleonovy jízdy (husarů). Vítězné tažení napoleonských armád Evropou jim dávalo řadu důvodů k oslavám, během nichž svými šavlemi otvírali láhve šampaňského. Ostatně Napoleon sám o šampaňském říkal: „Vítězstvím si ho zasloužíme, při porážce ho potřebujeme.“

Podobné kousky bývaly údajně zvykem i na oslavách pořádaných carskými důstojníky.

Tlak v láhvi musí být alespoň 3 atmosféry (většina kvalitních šumivých vín, všechna šampaňská).

Tradiční tvar láhve s jasně viditelným švem a s hrdlem dostatečně ohraničeným skleněným nákružkem.

Láhev šampaňského se ponechá chladit nejméně po dobu 24 hodin na teplotu asi 3 – 5 °C.

Zajišťujeme i výběr a dodání vín pro Vaši degustaci, kdy na základě e-konzultace se sommelierem si podle jeho instrukcí a doporučení můžete připravit svou vlastní degustaci.

Dle Vašeho zájmu připravíme nabídku a cenovou kalkulaci degustace vín nebo i doprovodného programu dle Vašich potřeb a zadání, případně připravíme celou akci pro Vás na klíč. Pro více informací nás kontaktujte na e-mailové adrese

vyrobil - milbr_webstudio